preskoči na sadržaj

Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca Vinkovci

Login
Tražilica
e-Dnevnik

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 11. 2012.

Ukupno: 582741
Ovaj mjesec: 7414
Ovaj tjedan: 1499
Danas: 13
Povijest

Povijest škole

Listajući već pomalo požutjele stranice spomenice naše Škole vraćamo se u pedesete godine kada se u našem gradu na Bosutu rodila još jedna srednja škola, točnije 6. rujna 1955. godine, započela je s radom Ekonomska škola odlukom Narodnog odbora općine Vinkovci. Otvorila su se još jedna srednjoškolska vrata za našu mladež iz sela i grada, željni znanja i boljeg života. Zanimanje za ekonomskim kadrovima pokazalo je slavonsko gospodarstvo već mnogo ranije, kada je 1922. godine u Vinkovcima osnovana dvorazredna Trgovačka škola koju možemo smatrati prethodnicom Ekonomske škole. Ekonomska škola nastala je potrebom gospodarstva koje je tražilo školovane kadrove. Do 1957. godine škola je radila u gimnazijskom prostoru, dva prva razreda redovitih i dva razreda odraslih polaznika. Broj učenika rastao je brzo, a šezdesetih godina izašle su i prve generacije mladih ekonomista. Paralelno, u međuvremenu 1961. godine nastala je Upravna škola (70 učenika u dva razredna odjela).

Rješenjem Skupštine općine Vinkovci od 26. srpnja 1963. godine osnovan je Ekonomsko-upravni školski centar i ujedinio tri vinkovačke škole – Ekonomsku, Upravnu i Školu učenika u privredi, danas Trgovačku školu.
5. lipnja 1964. godine Škola seli u središte grada, u tadašnju općinsku zgradu, bivšu Brodsku imovnu općinu, vremenom dotrajalu zgradu koja je bila neprikladna za Školu.

1974. godine Savjet Centra kod ponovne registracije promijenio je naziv Škole u Ekonomsko-upravni školski centar „Braća Ribar“.

1. rujna 1992. godine Škola je promijenila ime u Ekonomsku i trgovačku školu Ivana Domca.

Život i rijeke teku, redaju se pred našim očima događaji, veseli i tužni, a zatim jedna svjetla točka 29. lipnja 1999. godine kada je položen temeljni kamen za novu zgradu Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca, na dobrobit mladih naraštaja ovoga grada i okolice. U temelje naše Škole utkali smo: VIVAT, FLOREAT, CRESCAT.

Podižući tijekom pola stoljeća stručnjake ekonomske, upravne i trgovačke struke, naša je Škola ostavila neizbrisiv trag u prošlosti i pripremila uvjete boljoj budućnosti. U temelje Škole utkano je duhovno bogatstvo, vjekovna mudrost i bogata kulturna baština hrvatskoga naroda.

Useljenje u prostore nove školske zgrade dočekali smo s radošću 27. kolovoza 2003.godine.

24. listopada 2007. godine svjesni jednog jedinstvenog i radosnog trenutka otvorili smo novu školsku športsku dvoranu od 2.200 m2 i tako postali cjelovita i kompletna škola sa svim sadržajima koji su potrebni za ostvarivanje jednog suvremenog, modernog nastavnog procesa.

4. travnja 2008. godine otvorili smo vrata našega grada, naše Škole, vrata naših trgovačkih kuća svim sudionicima Državnog natjecanja u zanimanju prodavač, svim gostima i prijateljima.

Čestitam Agenciji za strukovno obrazovanje i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, što su proveli ideju o natjecanju u zanimanju prodavač, jer svako novo natjecanje predstavlja i novi izazov i potiče na još bolji i kvalitetniji rad, na stalno traženje nečeg novog.

Sudionici Državnog natjecanja ponijeli su iz naše Škole i naše zlatne slavonske ravnice svu toplinu i gostoljubivost široke slavonske duše.

Danas Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca stoji široka i temeljna kao i njezina Slavonija pružajući mladim naraštajima suvremeni nastavni proces obogaćen novim spoznajama, proces koji uvažava učenika kao stvaralački i istraživački subjekt. 965 učenika raspoređenih u 32 razredna odjela prolazi prostorom od 5.000 m2 školujući se u zanimanjima: ekonomist, upravni referent, poslovni tajnik i prodavač. 56.-ta generacija naših maturanata u 2011. godini zatvorit će vrata naše Škole. Naše mlade naraštaje odgaja i obrazuje 56 profesora, 3 stručna suradnika, ukupno je zaposleno u Školi 82 djelatnika.

Našim učenicima i predavačima stoje na raspolaganju suvremene učionice za općeobrazovne i strukovne sadržaje, moderni kabineti, multimedijalni sadržaji, športska dvorana, školska knjižnica koja je srce i duša škole. Kreativnim i suvremenim nastavnim procesom postiže se zadovoljstvo onih koji uče i onih koji podučavaju. Ponosni smo jer je naša Škola okupila svoje učenike na brojnim športskim natjecanjima na kojima su postizani vrsni rezultati, natjecanjima iz struke i općeobrazovnih sadržaja, gospodarskim susretima, te kulturnim zbivanjima. Posebno smo ponosni na osvojenim mjestima na Županijskim i Državnim natjecanjima.

U školskoj godini 2008./2009. Škola je počela raditi u jednoj smjeni. Rad u jednoj smjeni motivira učenike na slobodne i izvannastavne aktivnosti, a time dolazi do izražaja kreativnost učenika i profesora.
 
 

 

preskoči na navigaciju